Jakie są najczęściej używane warzywa do sałatek ?

Jak zapewne wiesz sałatka to zazwyczaj połączenie surowych warzyw, czasem owoców i warzyw i różnych dodatków. Sałatkę można dodać prawie do każdego dania, ale coraz częściej różnego rodzaju sałatki stają się daniem głównym. Wariacji jest naprawdę wiele, nie chciałbym pisać nieskończona ilość 😉

Na przykład, dodanie rozdrobnionych twardych serów, takich jak cheddar i gouda, może dodać nie tylko smaku ale białka, mamy więc pełnoprawne danie ;-).

Rozdrobnione morele, mango i suszona żurawina również dodadzą do Twojej sałatki słodkie i bogate w składniki odżywcze składniki.

Rukola jest naprawdę super.

Arugula, znana również jako roquette lub eruca, jest liściastą zielenią pochodzącą z regionu śródziemnomorskiego. Należy do rodziny Brassicaceae i podobnie jak jej kuzyni: brokuły, kalafior i kapusta, jest superżywnością pełną składników odżywczych.

Pieprzny smak rukoli sprawia, że jest ona żywym dodatkiem do sałatek, dlatego też jest tak popularna w kuchni włoskiej. Jest również doskonałym źródłem żelaza oraz innych witamin i minerałów, w tym wapnia, folianów, potasu i magnezu.

Arugula jest dostępna w większości supermarketów w postaci pęczków lub luźnych liści, a jesienią i wiosną można ją znaleźć na targu rolnym. Szukaj świeżych, jasnozielonych liści bez żółknięcia lub więdnięcia i unikaj tych, które wyglądają na mokre.

Frisee jako dodatek do sałatki

Należąca do rodziny cykorii, frisee jest często mylona z eskariolą i stanowi popularny dodatek do sałatek dla smakoszy. Znana jest również jako endywia kędzierzawa i jest nieco gorzka, a jednocześnie satysfakcjonująco chrupiąca.

Łatwo ją wykorzystać na surowo w różnych zastosowaniach i dobrze komponuje się ze słodkimi, słonymi, kwaśnymi i chrupiącymi elementami, które uzupełniają jej wyjątkowy smak i teksturę. Pomyśl o chrupiących grzankach ziołowych, smalcu wieprzowym, wędlinach, kandyzowanych orzechach i cierpkich suszonych owocach.

Podobnie jak wszystkie endywie, sałata frisee jest nieco gorzka, ale można to łatwo złagodzić poprzez smażenie lub dodanie kremowego winegretu. Dobrze komponuje się ze słodkimi i pikantnymi dodatkami, takimi jak owoce, smalec z bekonu, czosnek, anchois, jajko sadzone i bogate, kremowe sery.

Endywia jest pyszna.

Endywia (Cichorium endivia) to warzywo liściaste spokrewnione z gorzką zieleniną, taką jak radicchio i escarole. Ma nawilżającą chrupkość z przyjemnie gorzkim wykończeniem, dzięki czemu doskonale nadaje się do sałatek i gałek kremowych dipów.

Jest dobrym źródłem błonnika, witaminy K, witaminy A, folianów i fitoskładników. Wspomaga lepsze trawienie, skórę, wytrzymałość kości i funkcjonowanie wątroby.

Występuje w różnych odmianach, takich jak endywia kędzierzawa, endywia belgijska i eskariola. Każda z nich ma unikalny wygląd i smak, a niektóre są bardziej gorzkie niż inne.

Radicchio smakuje najlepiej

Radicchio, znana również jako czerwona cykoria liściowa, radicchio di Chioggia i czerwona cykoria włoska, jest najczęściej stosowanym warzywem w sałatkach. Należy do rodziny cykorii i podobnie jak inne odmiany cykorii może być stosowana na surowo lub po ugotowaniu.

To warzywo krzyżowe jest często podawane w surowej sałatce, ale gotowanie, zwłaszcza pieczenie lub grillowanie, może złagodzić jego gorzki smak. Ponadto, łączenie jej ze słonymi lub pikantnymi składnikami może pomóc zrównoważyć jej smak.

Rukiew wodna znana jako rzeżucha

Rukiew wodna, zwana czasem rzeżuchą lub sałatą polną, jest popularnym składnikiem sałatek. Ten członek rodziny Brassicaceae jest doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać przeziębienia i grypę.

Zawiera również sporą ilość wapnia, który jest ważny dla zdrowia kości. Jest również doskonałym źródłem magnezu, potasu i fosforu.

Rukiew wodna jest również bogata w przeciwutleniacze beta-karoten, zeaksantynę i luteinę (34). Wykazano, że wszystkie te trzy substancje wspomagają zdrowie serca, obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak wysoki poziom cholesterolu.

Nasz stara i dobra sałata

Sałata (Lactuca sativa), roczne warzywo liściaste z rodziny astrowatych, jest najbardziej powszechną i popularną zielenią sałatkową. Jej soczyste liście są często spożywane na surowo jako sałatka lub gotowane jako dodatek do potraw.

Sałata jest rośliną o chłodnej porze roku, która może rosnąć w różnych glebach, o ile są one żyzne i utrzymują wilgoć. Preferuje luźne, dobrze zdrenowane gleby o pH pomiędzy 6,0 a 6,8, ale nie toleruje gleb kwaśnych.

Eskarola do idealnej sałatki.

Escarole jest jednym z najczęstszych warzyw używanych w sałatkach. Jest znana ze swojego lekko gorzkiego smaku, co czyni ją świetnym dodatkiem do każdej mieszanki sałat.

Może być spożywana na surowo w sałatce lub ugotowana i ugotowana na parze. Gotowanie łagodzi goryczkę eskarioli i zmienia ją w maślaną zieleń, która dobrze łączy się z innymi składnikami.

Można ją również dusić lub grillować i podawać jako dodatek do potraw. Jej ziemisty smak dobrze komponuje się z wieloma innymi potrawami, w tym z pieczonymi warzywami korzeniowymi i słodszymi owocami, takimi jak jabłka czy buraki.

Image by Joanna Wielgosz from Pixabay