Dlaczego powinniśmy jeść marchewkę?

Zastanawisza się dlaczego marchewka jest zdrowa ? Marchewki, jedno z najzdrowszych i najbardziej odżywczych warzyw, od dawna jest znana ze swoich wartości odżywczych. Zawierają mnóstwo niezbędnych witamin i minerałów. Dzięki temu są łatwym i smacznym dodatkiem do każdego posiłku.

Marchew jest doskonałym źródłem witaminy A, która pomaga utrzymać zdrowe oczy, zachować młody wygląd skóry i pomaga organizmowi zwalczać infekcje. Witamina A jest też niezbędna do prawidłowego wzrostu komórek i tkanek. Marchew zawiera również znaczne ilości witamin C i B6. Witaminy te wspomagają układ odpornościowy i promują zdrową skórę. Ponadto marchew jest doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i obniża poziom cholesterolu.

Potas, folian i mangan należą do innych korzystnych składników odżywczych zawartych w marchewce. Potas jest ważny dla regulacji ciśnienia krwi i zdrowia serca, natomiast folian jest niezbędny dla wzrostu i rozwoju komórek. Mangan jest ważny dla metabolizmu organizmu, który pomaga rozkładać jedzenie na energię.

Marchew jest niskokaloryczna. Można ją jeść na surowo, gotować, a nawet pić z niej soki. Są pełne niezbędnych witamin i minerałów, co czyni je świetnym dodatkiem do każdej diety. Jedzenie marchewki może być świetnym sposobem na utrzymanie zdrowia i energii.

Jednym słowem nie ma co pytać dlaczego, trzeba je spożywać i dodawać do posiłków.

Image by Couleur from Pixabay