Co najlepiej jeść zimą aby być zdrowym?
Kiedy nastaje zima, mamy tendencję do „wchłaniania” coraz to większej ilość pokarmów, które mają poprawić nasz nastrój i pomóc nam utrzymać zdrowy układ odpornościowy (tak by chciała natura, ale nie zawsze tak jest). Ale jakie dokładnie są najlepsze zdrowe pokarmy/dania/produkty, które należy włączyć do swojego zimowego planu posiłków?
Dietetycy polecają różne warzywa korzeniowe, w tym marchew, ziemniaki i rzepę. Ich zdaniem zawierają one dużo beta-karotenu i składników odżywczych, które wspomagają zdrowie serca i silny układ odpornościowy.
Owoce jak zawsze są na topie.
Jeśli chodzi o najlepsze zdrowe jedzenie w sezonie zimowym, owoce zdecydowanie powinny być na twojej liście. Są bogate w witaminę C, która pomaga zwalczać przeziębienia i grypę, i zawierają też wiele fitochemikaliów, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
Warzywa ich też nigdy nie jest za mało.
Owoce i warzywa są istotną częścią zdrowej diety, dostarczając niezbędnych składników odżywczych. Pomagają one zapobiegać chorobom serca, udarom i nowotworom.
Warzywa są również ważnym źródłem błonnika pokarmowego i mogą być spożywane na surowo lub gotowane na wiele sposobów. Mają bardzo mało kalorii i tłuszczu, ale dostarczają szeregu witamin, minerałów i prowitamin.
Główne klasyfikacje warzyw obejmują korzenie, łodygi, liście, kwiaty i owoce cebulowe. Niektóre z najczęstszych przykładów warzyw korzeniowych to marchew, ziemniaki, buraki, rzodkiewki i rzepa.
Warzywa są kluczowym składnikiem każdej zdrowej diety, zwłaszcza w zimie, kiedy masz ochotę na węglowodany i potrzebujesz więcej energii.
Orzechy, smaczne, kaloryczne i zdrowe.
Jeśli tylko nie masz na nie uczulenia to orzechy są w mojej opinii produktem idealnym, który można spożywać w sezonie zimowym. Są one bogate w białko, tłuszcz oraz kilka witamin i minerałów, które pomogą Ci w walce z dolegliwościami związanymi z przeziębieniem.
Orzechy są bogate w błonnik pokarmowy, który pomaga wypłukiwać toksyny z organizmu. Zawierają również wiele składników odżywczych, takich jak witamina E, miedź i magnez.
Dostępnych jest wiele odmian orzechów, w tym migdały, orzechy włoskie, pistacje i orzeszki piniowe.
Jajka nie tylko na jajecznicę.
Jajka są pełne białka i sycących składników odżywczych, które dodadzą Ci sporo energii.
Jajka są podstawą wielu diet i mogą być spożywane po usmażeniu lub gotowane. Pamiętaj, aby kupować jajka, które są świeże, nie przekroczyły daty przydatności do spożycia, nie mają też pęknięć.
Zaleca się, aby kupować tylko jaja pasteryzowane, które są podgrzewane do wystarczająco wysokiej temperatury przez długi czas, aby zabić bakterie Salmonelli, które mogą spowodować chorobę. Objawy zakażenia zwykle zaczynają się 6 godzin do 6 dni po zjedzeniu zakażonych jaj i mogą obejmować biegunkę, gorączkę i skurcze żołądka.
Oczywiście jest wiele innych potraw które się doskonale sprawdzą w zimie, ale te wymienione tutaj są najbardziej odpowiednie dla mnie.
Image by Silvia from Pixabay