Jak przygotować brukselkę aby smakowała wyśmienicie ?
Brukselkę można podawać na wiele sposobów, może być daniem głównym jak i dodatkiem do ryżu czy ziemniaków. Ugotowana na barze będzie delikatna i przesmaczna.
Najważniejszą jest aby była świeża. Gdy brukselki są przebarwione lub stare, ich tekstura i smak mogą być zniekształcone. Wybieraj jasnozielone główki, które są podobnej wielkości, a po ściśnięciu sprawiają wrażenie mocno zbitych.
Aby przygotować brukselkę, odetnij twarde łodygi i usuń wszystkie żółte liście, które pojawiają się na zewnętrznych liściach. Następnie przepołowić je i posmarować oliwą z oliwek, solą i pieprzem przed pieczeniem.
Smażenie brukselki jest łatwe i szybkie: rozgrzej trochę oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Włóż brukselki przecięciem do dołu, i pozostaw na 5-10 minut, podnosząc je co kilka minut, aby sprawdzić, czy są brązowe.
Dodaj sporą porcję masła i odwróć je, gotując jeszcze przez około 10 minut, aż staną się ciemnobrązowe. Dopraw i posyp ziarnami sezamu lub płatkami migdałów, jeśli chcesz.
Jeśli masz garść liści, które odpadły podczas przycinania i przepoławiania kiełków, zachowaj je do pieczenia razem z nimi. Te chrupiące liście sprawią, że daniu nie będzie można się oprzeć.
Image by -Rita-👩🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay