Co mogę zjeść na obiad, żeby było zdrowo i smacznie?
Kiedy wracasz do domu po pracy, pewnie jesteś głodny jak wilk i wciągnąłbyś wszystko ale najlepiej aby jeszcze było zdrowe i smaczne.
Jeśli nie wiesz co zjeść, nie wpadaj w panikę! Zebraliśmy wile łatwych potraw które sprawią że obiad, ukoi Twoje kubki smakowe i będzie zdrowy.
Warzywa
Warzywa są pełne składników odżywczych, które są niezbędne dla dobrego zdrowia. Są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika, który pomaga utrzymać uczucie sytości.
Warzywa mogą być pieczone, gotowane na parze, grillowane lub gotowane na parze i zapewniają całą gamę smaków, tekstur i kolorów. Zawierają również kluczowe witaminy, minerały i substancje fitochemiczne, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, rak i cukrzyca.
Istnieje wiele sposobów na zwiększenie spożycia warzyw, ale jednym z najskuteczniejszych jest włączenie ich do rodzinnych posiłków. Używanie sałatek, zup, dań bocznych i mieszanych jest łatwym sposobem na dodanie warzyw do swojej diety.
Ryż
Ryż to jedno z najpopularniejszych dań, które jest uniwersalną podstawą wielu posiłków. Można go łatwo podawać z wieloma różnymi potrawami, od indyjskich curry po włoskie risotto i nie tylko.
Ponadto, ryż jest doskonałym dodatkiem do posiłków o niskiej zawartości kalorii i węglowodanów, ponieważ jest dobrym źródłem błonnika i białka. Pomaga również w zrównoważonej diecie, ponieważ jest dobrym źródłem witamin i minerałów.
Mięso
Właściwy rodzaj mięsa jest istotną częścią zdrowej diety. Dostarcza niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, żelazo oraz witaminy B12 i K.
Ryby
Ryby są doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów. Zazwyczaj mają też niską zawartość tłuszczu.
To doskonały wybór na obiad dla tych, którzy mają napięty harmonogram dnia, ponieważ wymaga minimalnego czasu gotowania i mogą być szybko podane z dodatkowym daniem.
Łosoś, tuńczyk i pstrąg to kilka z najbardziej popularnych wyborów, ale możesz użyć także innych rodzajów ryb. Skipjack, na przykład, jest zrównoważoną rybą, która ma wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3.
Jajka
Jajka są idealnym składnikiem zdrowego obiadu, ponieważ są wszechstronne i pełne składników odżywczych. Dostarczają białka, witamin i minerałów, takich jak folian i witamina D.
Są również łatwe do przygotowani i niedrogie. Są więc mądrym wyborem, gdy masz mało czasu lub nie chcesz wydawać zbyt wiele na obiad.
Zacznij od klasycznej jajecznicy, którą można bez końca dostosowywać do tego, co masz pod ręką. Dodaj do niej ser, zioła lub warzywa i podaj z grzankami lub sałatką.
Image by Pexels from Pixabay