Proste sposoby na kalafior
Kalafior można przyrządzić na kilka różnych sposobów: na parze, gotując, smażą. Ważne jest, aby pamiętać, że kalafior jest „twardym” warzywem i musi być przygotowywany do momentu, aż będzie miękki i chrupiący.
Gotowanie kalafiora na parze
Do gotowania na parze potrzebny będzie duży garnek z wkładką do gotowania na parze. Dodaj tyle wody, aby znalazła się tuż pod koszem i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Po zagotowaniu, umieść kalafiora w koszyku, całość gotuj do miękkości tak z 10 do 15 minut.
Gotowanie kalafiora
Jeśli przygotowujesz całą główkę kalafiora, gotuj ją w dużym garnku z osoloną wodą przez 20 do 25 minut. W przypadku płatków, będziesz musiał gotować je krócej. Sprawdź, czy są gotowe, nakłuwając je widelcem.
Smażenie kalafiora na oleju lub oliwie
Metoda saute jest popularnym sposobem gotowania kalafiora. Potrzebna będzie patelnia na średnim ogniu i trochę oliwy z oliwek. Gdy zacznie się ona mienić, dodaj kalafior i smaż, aż staną się miękkie i kruche, czyli 6 do 8 minut.
Pieczenie w piekarniku
Jeśli chcesz upiec kalafiora, potrzebujesz blachy do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym lub folią. Posmaruj powierzchnię kalafiora warstwą oliwy z oliwek. Posyp czosnkiem w proszku i płatkami czerwonej papryki.
Do gotowego kalafioru możesz dodać na wierzch garść parmezanu i grzanki. W razie potrzeby skropić sosem chimichurri.
Image by Couleur from Pixabay